A Biblia: ami a kulisszák mögött van

Ezt egy szenzációs könyvnek látom. Az Ószövetségre és Újszövetségre számos vallásos fejtegetés alapul. Van közöttük sok, tényleg építő és értékes. Vannak azonban értéktelen okoskodások, dogmák is szép számmal. Itt az ideje, hogy ezekről a könyvekről alkotott képünket tisztába tegyük.
Vallom azt, hogy a szellem magasabbrendű az anyagnál, és azt, hogy az ember is szellemi lény. A Spirituális tanítások a 20-század végétől (új energia) című részben rengeteg dolog található, ami ezt alátámasztja, és még számosat tudnék felsorolni. Az emberi lélek tudja, mi az igazság, de nem nagyon kérdezzük tőle. A Biblia jó katalizátor volt arra, hogy az ott leírtakból kiindulva sokan elkezdjék lelküket faggatni. Olyan építő, jóra indító meglátások, tanítások születtek így, amik a Bibliától függetlenül is megállják a helyüket. Természetesen olyanok is, amik nem. Jó példa ez arra, hogy bármi is indítja az embert keresésre, a szívére hallgatva igaz, építő útmutatást kaphat. Akkor is, ha a kiindulási pont tévedésen alapul.
Sloszár József könyvei felbecsülhetetlen szolgálatot tehetnek azoknak, akiket a lelküktől kapott némely igazság elfogadásában bibliai dogmák gátolnak.
Az újszövetséget érintő részben azonban a gondolatmenetét túlságosan "földhöz kötöttnek" találom. Manapság már sokmindent tudunk a szellemvilág törvényeiről, és felvilágosult vallási tanítások szép számmal elérhetők a fogékonyak számára. A közelmúltban (1900-as évek közepe) élt közöttünk olyan ember, aki az evangéliumokban leírtakhoz hasonló, de hitelesen dokumentált, csodás gyógyításokat produkált tömeges számban. Miért ne tudta volna ezt Jézus is.
Összességében az a véleményem, hogy érdemes átgondolni, mi a lényeges az Újszövetségben, Jézus tanításaiban, és mi nem. Ne ragaszkodjunk a lényegtelen dogmákhoz. Vigyázzunk azonban rá, nehogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntsük. Nekem úgy tűnik, hogy az író itt nem csak a gyereket, de még a kádat is kidobta.