Ennél a linknél, eleget téve a szubjektivitásra tett ígéretemnek, teszek néhány megjegyzést.

A Bibliaiskolák közössége nagyon színvonalas előadásokat tart a Biblia különböző részeiről. Nagy történelmi tudással elemzik a tárgyalt részek történelmi hátterét, és a Biblia egészéből odavágó részeket szintén felhasználják magyarázataikhoz.
Gyakori, hogy a szöveg értelmének pontos tisztázásához, az eredeti nyelvű íráshoz nyúlnak vissza, alaposan körüljárnak egy-egy témát.
Tanításuk alapjaiban két dolgot nem tudok elfogadni.
Egyrész azt, hogy hitük szerint, Isten a Biblia szövegét szánta mankónak a viág végidejére, és ezért nem is engedte, hogy lényegi változtatások kerüljenek bele.
Másrészt, elvetik a reinkarnációt arra a Bibliai állításra hivatkozva, hogy "halála után az ember, tetszhalál szerű állapotba kerül a végső feltámadásig".
Én, a magam részéről ezekben nem hiszek. Szerintem a szellem a Bibliát mankónak szánta ugyan, de döntésünk alapja mindig is a szív, a szeretet kell legyen. Ha a Biblia szövegét elemezve, elménkre bízzuk az útmutatást, nagyon ingoványos talajra tévedünk. Ugyanakkor viszont, ha az igaz szeretet motíválja értelmünket, a pontatlan szövegből is értékes útmutatást meríthetünk. Erről a témáról itt bővebben kifejtem a véleményem.
A reinkarnáció elfogadása pedig számomra alapvetően fontos ahhoz, hogy hinni tudjak Istenben. E mellett sok tanítás tartalmazza, és saját tapasztalataim is mellette szólnak. Az általuk említett állítás igazi értelmét Tóbiás fedi fel, amit említek a megbocsátásról és bűntudatról szóló írásban.
Ezek mellett azonban, sokat tanultam a Bibliaiskolák közösségének ismeretterjesztő előadásaiból. Bár nem hiszek abban, hogy Isten úgy és akkor teremtette a világot és az embert, ahogy Ők hiszik, ettől függetlenül nagyon tanulságos és elgondolkodató az evolúció, vagy teremtés kérdését feszegető előadás sorozatuk. Ugyancsak érdemes meghallgatni a táplálkozásról és az immunrendszerről szólókat is. És természetesen Bibliamagyarázataikat is, mert sok értékes, építő gondolatot, meglátást tartalmaznak, függetlenül attól, manipulálták-e a történelem folyamán, és ha igen, mennyire a Biblia szövegét.

Bibliaiskolák közösségének honlapja
Letölthető előadások (mp3 formátum)